Call 01444 247192


Tailor-made - 4980

Case study project portfolio > Garden Rooms & Offices > Tailor-made - 4980

Garden Room Case Study 4980

This stunning bi-fold garden room was completed only a few weeks ago by our installation team and hosts an array of impressive features

Executive Bi-folding Garden Room in Rochester, Kent

Mr and Mrs B came to us with a planned garden entertainment area layout, drawn up by their garden designer. Along with a patio area and island kitchen it also included a large garden room.

The clients'requirements were that this garden room be as large as possible with openings on both the front and side of the building - giving it full integration with the garden and entertainment area.
After having conducted our comprehensive site survey, we were able to offer the customer full and detailed quotations of several available options. A subsequent visit to our extensive showground helped them decide on all the building options.

They selected the 'Signal grey'colour and decided to match the bi-folding doors with this colour. The building's right side has an extra set of doors set amidst full length double glazed windows.
The building is 6000 X 4500mm bringing it under the 30m² building regulation rule. We also kept the entire building including our steel and timber framed base under 2.5m. As the left-hand side of the building was within 1m of the boundary,  this was made from a non-combustible fire protection wall. We were able to complete this entire project without consultation to planning or building control.

Along with the Sadolin Superdec external preservative in 'Signal Grey' with matching 4200mm wide bi-folding doors, the internal laminate flooring chosen was our 'Silver Oak' which has a matching grey groove. This - together with the Vgroove200 MDF internal boarding painted in 'Angora' - makes for a beautiful building.

Working in parallel with our customer's electrical team, we installed LED down lights with a dusk sensor fitted to the outside lights, as well as two heaters and sockets. All the communications from the main house were run to the garden room to fully integrate and equip it with all the tech devices. This included a wall mounted tv connected to the home's internet and SKY,  ceiling speakers and external speakers independently zoned from the home with Wi-Fi capability and security. All wiring and cabling were concealed in cavities to give a beautiful clean feel to the building without compromising on its usability.

Once the building was installed,  the landscape company completed the surrounding patio and finished the kitchen area, totally transforming the bottom of the garden into a beautiful all year-round entertainment area.

If you would like more information on this project please call our sales office and quote 4980

Please click here to view our complete package options

Package & Features

• 6000x4500 keeping under 2.5m planning rule with base
• Steel and timber frame base
• Lined, insulated and double glazed for all year-round use
• 'Silver Oak' laminate flooring with grey groove
• Sadolin Superdec exterior preservative in 'Signal Grey'
• 4.2m wide matching grey bi-fold doors
• Extra doors and Windows in the right hand side
• Firewall to left-hand side
• MDF painted internals
• Electrical package installed by the Bakers Timber Buildings team
• All audio and communications connected to house (additional contractor working on this project)
• Patio , BBQ and island kitchen (additional contractor working on this project)



Customer service

© 2018 Bakers Timber Buildings Ltd. Registered in England and Wales no. 8384038. VAT reg. 155 7432 02.
Covering Brighton, Crawley, Haywards Heath, Croydon, London, Sussex, Surrey, Kent and throughout southeast England and the UK.


This website may use cookies to provide an improved experience. You can refuse these cookies by changing your browser settings.
To remove this message, click here to accept cookies.