Call 01444 247192

 

Garden Room - 5248

Case study project portfolio > Garden Rooms & Offices > Garden Room - 5248

Surrey summer house and workshop

Find out how we transformed a Surrey family's under-used garden with a contemporary, all-season summer house and matching workshop.

The project - a contemporary summer house and matching workshop in Croydon, Surrey

Thanks to its three steep tiers, this Surrey family garden was an under-utilised area. The family visited our showground and, after several discussions and site surveys by Martin, we drew up plans for two separate garden buildings - an all-season summer house and matching workshop.

The work - constructing the summer house and workshop

The first building occupies the top tier of this Surrey garden and is a fully functional workshop, lined and insulated for all-year-round usability. We fitted a workbench to the interior and with heating and lighting installed by our dedicated electrician - this is a self-contained building. A small external decking area also allows for rest and relaxation.

The main building measures 5m x 3m and has been colour matched to the workshop in Anthracite. It features an array of features, including our new Medite Tricoya Extreme (MTX) cladding as well as the Firestone EPDM roof and rear height package as upgrades. This building is fully lined and insulated, has painted internal MDF panels, timber laminate flooring and a full electrics and data package.

Our installation team were able to lay a pathway and patio outside the main garden building with brick steps for easy access to the upper tier of the garden and workshop.

The result - an all-season family summer house and workshop

This Surrey garden is now an interactive area for the whole family where they are now able to work, relax and entertain in all year round, thanks to their contemporary summer house and matching workshop.

This is what the delighted family had to say about the finished project:   

"Our garden is on different levels with a sloped top tier and we were not making the most of it until a workshop and garden room were built by Bakers Timber Buildings.

During a visit to the show centre and two site visits to our garden by Martin, we discussed options and practical solutions. The workshop on the top level has a workbench, storage and a work space. A small deck round the outside makes access easy and is good for sitting on and enjoying the garden. On the next level down, a garden room nestles perfectly into the cleared space.

The anthracite colour is fabulous and blends seamlessly into the garden. Heating, lighting and internet make it an all-purpose, all-season room which we use for working from home, entertaining family and friends, and escaping to have quiet time. It feels tranquil sitting inside and we can really appreciate everything our garden has to offer now. Having a path and patio laid makes the most of the outside space too, with room for garden furniture and BBQ.

The whole project was managed professionally and on time making it very easy for us and everything was cleared away on completion. The team were hard working and pleasant.

We are very pleased with the result and have no hesitation recommending Bakers."

If you would like more information on this project please call our sales office and quote 5248

Please click here to view our complete package options

Package and features

  • 5m x 3m 'Kite' contemporary garden room
  • Lining and insulation to four walls and roof
  • Insulated floor
  • Fully double-glazed
  • Timber laminate flooring in Silver Oak
  • MDF painted internals
  • Zero maintenance firewall to rear and left of building
  • Upgrade of Medite Tricoya Extreme (MTX) cladding to front and right of building
  • 2 coats of Sadolin Superdec in RAL 7016 Anthracite applied in factory
  • Firestone EPDM roof and rear height package
  • Steel and timber framed base
  • Upgrade of planitherm argon warm edge glazing
  • Full Electrics package including data and communications
  • Patio and stone work
  • Installation of fully lined and insulated 3,65m x 3m workshop colour matched in 'Anthracite' and including base, electrics, double glazing and workbench
 
 

Customer service

© 2018 Bakers Timber Buildings Ltd. Registered in England and Wales no. 8384038. VAT reg. 155 7432 02.
Covering Brighton, Crawley, Haywards Heath, Croydon, London, Sussex, Surrey, Kent and throughout southeast England and the UK.

 


This website may use cookies to provide an improved experience. You can refuse these cookies by changing your browser settings.
To remove this message, click here to accept cookies.